Azet finance

Finanční magazín a rádce

Povinné ručení - AZET finance finanční magazín
Home Pojištění Povinné ručení
povinné ručení

Povinné ručení

od AZETfinance

Chystáte se k nákupu nového či ojetého vozidla? Slíbili vám rodiče, že na vás převedou své staré auto? Ať už se v této oblasti pohybujete z jakéhokoliv důvodu, určitě jste narazili na termín „povinné ručení.“ Pokud stále nevíte, na co se zaměřit a jak správně postupovat, rádi vám zodpovíme některé otázky.

Zákonná povinnost

Zákon o povinném ruční mluví jednoduše a jasně – jste-li majitelem vozidla, které je zavedeno v registru, povinnému ručení se nevyhnete, bez ohledu na to jakým způsobem svůj dopravní prostředek využíváte. Ať už se tedy s vozem jezdí aktivně každý den, nebo je jen zaparkovaný v garáži, povinné ručení musí mít sjednané vždy.

Orientace v množstvích nabídek

Získat přehled v nabídkách různých pojišťoven může být obtížné, je proto důležité vyznat se ve všech možných parametrech. Jednoduší způsob je využití některého z online srovnávačů, kam zadáte všechny nutné údaje a obratem zjistíte, jaké pojištění je pro vás nejvýhodnější. Zároveň si ihned můžete ručení sjednat online. Pokud vám takový způsob nevyhovuje, lze využít například telefonické asistentky nebo samozřejmě navštívit pobočku vámi zvolené pojišťovny.

Vyvážené požadavky

Je důležité vědět, co od povinného ručení očekáváte a požadujete. Většina lidí spoléhá na své řidičské schopnosti a bere tedy sjednání takové pojistky pouze jako povinnost. Hledají tedy tu nabídku, která je pro jejich parametry nejlevnější. Je ovšem důležité nezapomínat, že dopravní nehodu může zavinit spousta náhodných okolností a poté vám vaše zaručeně přijde vhod. Zajímat byste se tedy měli i o rozsah pojištění, zejména asistenční služby a to, do jaké míry je poskytována zdarma.

Důležité faktory

Samozřejmě cena povinného ručení není pro všechny stejná. Velikou roli zde hraje typ dopravního prostředku (ano, povinné ručení je třeba platit i v případě motorky nebo třeba přípojného vozidla). Cenu dále ovlivňuje také objem a výkon motoru, způsob používání vozidla a jeho stáří. Stejně tak důležité je i kdo vozidlo vlastní, zdali fyzická nebo právní osoba či podnikatel. Rozhoduje i váš věk a místo bydliště. Roli může hrát i zvolená frekvence splátek, počet měsíců bez nehody nebo různé slevové a marketingové akce.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář