Azet finance

Finanční magazín a rádce

Neberte si půjčky od přátel ani rodiny. Ušetříte, ale i poškodíte své vztahy. - AZET finance finanční magazín
Home Rady a tipy Neberte si půjčky od přátel ani rodiny. Ušetříte, ale i poškodíte své vztahy.
půjčky

Neberte si půjčky od přátel ani rodiny. Ušetříte, ale i poškodíte své vztahy.

od AZETfinance

U každého z nás může nastat situace, kdy se potýkáme s nedostatkem financí. Zejména pokud jde o nákladné investice, jako je koupě či rekonstrukce nemovitosti nebo zařizování nové domácnosti, disponuje asi málokdo dostatečnou rezervou na účtu. Stejně tak nečekané události nás mohou dostat do bodu, kdy se nejlepším řešením stává půjčka. V takové chvíli by si měl každý položit zásadní otázku – mám si půjčit od rodiny či přátel, nebo raději od finanční instituce?

Peníze od rodiny a přátel? Za úroky možná uspoříte, ale…

Pokud máte to štěstí, že máte dostatečně movité členy rodiny nebo přátele, kteří jsou navíc ochotní vám finančně pomoci, máte zdánlivě vyhráno. Jednak je totiž dost pravděpodobné, že vám peníze půjčí bezúročně, a navíc si můžete domluvit individuální a velmi volná pravidla, což je bezesporu velká výhoda.

Vše zde funguje zejména na principu důvěry, která však musí fungovat na obou stranách, jinak se dobrá vůle a snaha ušetřit mohou zvrátit v pravý opak. Kromě finanční situace všech zúčastněných navíc můžete ohrozit vzájemné vztahy. Představte si například situaci, kdy si od přítele půjčíte finance s ústní dohodou, že splácet začnete až za půl roku, ale on je po vás bude chtít již za dva měsíce, protože se mu porouchá auto. Nebo když si nastavíte příliš vysoké splátky, které nebudete schopni splácet, protože dlouhodobě onemocníte.

Zkrátka i u půjček od rodiny či přátel by tak měla platit jasná pravidla a vše by mělo být stvrzeno podpisem v písemné formě. Myslet byste přitom měli na to, aby byly chráněny obě strany. Není náhodou, že mnohé konflikty v rodině zavinila nedorozumění týkající se půjčování peněz a nejedno přátelství ztroskotalo na tom, že přítel příteli půjčil peníze „na dobré slovo“.

Férové společnosti nabídnou jasná pravidla

Pokud nemáte možnost půjčit si od rodinných příslušníků a známých nebo se vám do takového závazku vzhledem k výše zmíněným rizikům nechce, můžete využít nabídky finančních institucí. Pravděpodobně sice zaplatíte něco navíc, ale každá férová společnost vám na oplátku nabídne jasná pravidla. Budete mít přehled o výši splátky, době splácení i o způsobu řešení situací, které mohou během splácení nastat.

Mnohé společnosti dnes navíc vycházejí svým klientům vstříc, i pokud se dostanou do problému a nemohou např. dočasně splácet. Důležité je však v každém případě nehrát „mrtvého brouka“, ale komunikovat a snažit se domluvit na odkladu splátek či jiném řešení, které daná společnost nabízí.

Akce, novinky a zvýhodnění platí i pro úvěry

V případě finančních společností se určitě poohlédněte také po nabídce různých akcí, novinek a zvýhodněných půjček např. pro studenty nebo novomanžele. Stále populárnější jsou také sdílené půjčky – s partnerem či partnerkou na vybavení společné domácnosti, ale také například s prarodiči na rekonstrukci domu, ve kterém všichni žijete.

„Trend sdílení půjček s další osobou meziročně roste, takovou půjčku zvažuje v současné době 56 % lidí. Na tomto trendu se přitom podílejí hlavně lidé ve věku kolem třicítky a starší. Sdílení půjčky jsou nakloněny hned tři čtvrtiny z nich,“ říká Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

Prostřednictvím takové půjčky rozložíte míru vaší zodpovědnosti, dosáhnete na celkově vyšší půjčenou částku a především výhodnější podmínky úvěru. Sdílením navíc snížíte riziko neschopnosti splácet.

S výběrem pomůžou úvěrové kalkulačky i RPSN

Při samotném výběru poskytovatele úvěru se pak místo o úrok zajímejte o tzv. RPSN, které kromě úroku zahrnuje také další náklady na úvěr. Vyhnete se tak nepříjemnému překvapení, které mohou připravit další poplatky spojené s úvěrem. U větších poskytovatelů neváhejte na webu využít úvěrové kalkulačky, díky kterým si předem můžete spočítat úrokovou sazbu, RPSN a výši splátek pro libovolnou půjčenou částku a délku splatnosti. Vhodnou volbou výše úvěru a doby splácení můžete totiž jednoduše ušetřit až několik tisíc korun.

V neposlední řadě si nezapomeňte důkladně přečíst úvěrové podmínky, vše si řádně promyslete a rozhodně se neobávejte zeptat na skutečnosti, kterým nerozumíte. Tyto poučky zná asi každý, už méně se ale ví, že pokud si úvěr vezmete a následně přeci jenom zjistíte, že rozhodnutí bylo unáhlené, do 14 dnů můžete od smlouvy bezplatně odstoupit.

Zdroj: nevyžádaná TS

 


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář