Azet finance

Finanční magazín a rádce

Daň z nemovitosti - blíží se splatnost daně z nemovitosti, jak na ni? - AZET finance finanční magazín
Home Daně Daň z nemovitosti – blíží se splatnost daně z nemovitosti, jak na ni?
daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti – blíží se splatnost daně z nemovitosti, jak na ni?

od AZETfinance

Daňová problematika v České republice je poměrně rozsáhlá a někdy se v ní může bez pomoci člověk trochu ztratit. Mezi daně, které se týkají i nepodnikatele patří i daň z nemovitosti. Víte, jak funguje? Jaké jsou vaše povinnosti? Jestliže si nejste jistí, věnujte pozornost následujícím řádkům.

Co to je daň z nemovitosti? A kdy se k ní přihlásit?

Daň z nemovitosti je tzv. přímou daní, kterou je povinen státu odvést, každý, kdo vlastní nějakou nemovitost. K dani z nemovitosti se musíte přihlásit nejpozději do konce ledna vždy po nabytí nebo změně nemovitosti, která již byla zapsána do katastru. V praxi to znamená, že pokud jste si v loňském roce koupili, zdědili nebo dostali darem dům, byt nebo pozemek, jejichž změna vlastníka již byla v katastru zavedena platí datum konec ledna. Delší lhůtu až o 90 dní mohou využít pouze ti, kteří nahlásili změny katastru nemovitostí v předešlém roce, ale v lednu ještě nebyly v katastru zaneseny.

Kde se přihlásit k dani z nemovitosti?

Daň z nemovitosti u nás vybírá čtrnáct krajských úřadů, většina jich má však své zastoupení i v menších městech. Sice budete vyplňovat standardizovaný formulář, ale vezměte si s sebou výpis z katastru nemovitostí. Zde totiž budete vyplňovat dost konkrétní údaje, které na něm naleznete a nebudete se muset znovu vracet.
Samozřejmě, že nemusíte přiznání k dani podávat jen osobně, poslat je můžete i poštou. Navíc pokud jste vlastníkem datové schránky, musíte jej touto formou podat, jinak vám hrozí pokuta až dva tisíce korun.

Přiznání jsem podal, co teď?

Do konce května je daň z nemovitosti splatná, přesnou částku vám buďto sdělí na finančním úřadě nebo můžete zkusit počkat na hromadně rozesílané složenky. Což bylo problémem již v minulých letech, protože složenky, pravidelně přišly do schránek až na poslední chvíli. Částku si však nemůžete spočítat sami, protože ji určuje několik parametrů: lokalita, velikost nemovitosti – kdy se posuzuje zastavěná plocha, obytná plocha, velikost parcely a velikost ostatních pozemků.

Sankce za pozdě podané daňové přiznání nebo pozdní zaplacení?

V praxi se osvědčilo, že pokud se zpozdíte s podáním maximálně o pět dní, nikdo to neřeší a nebudete sankciován. V případě delšího zpoždění je vám denně účtována částka 0,05 % z výše daně jako sankce. Tyto penále nemohou dosáhnout vyšší částky než 300 000,-Kč a 5 % daně. V případě, že nepodáte daňové přiznání ani na výzvu finančního úřadu, nejprve dostanete pokutu 500,-Kč a penále se vám budou účtovat stejným způsobem jako při pozdním podání.
Při nezaplacení daně z nemovitosti je vám pak účtováno penále v maximální výši 8 % ročně.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář