Azet finance

Finanční magazín a rádce

Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou - AZET finance finanční magazín
Home Rady a tipy Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou
kreditní a debetní karta

Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou

od AZETfinance

Máte ve své peněžence debetní i kreditní kartu? A víte, jaký rozdíl mezi nimi je? Ano, na první pohled karty vypadají úplně stejně, přesto jsou každá jiná. Jestliže tápete, co která karta pro vás znamená, vysvětlíme vám jejich fungování. Základní rozdíl mezi kartami je totiž ve financích, se kterými nakládají.

Debetní karta – vaše peníze

Možná vám není příjemné nosit s sebou v peněžence velkou hotovost. Drobné mince jsou zbytečně těžké a sejde-li se bankovek více, jsou také objemnější. Tento problém pomáhá vyřešit debetní karta od společností VISA nebo Mastercard. Pracuje totiž s vašimi vlastními penězi, které jste si vydělali, vyhráli, zdědili nebo jinak získali.

Můžete s ní platit u obchodníků v tuzemsku i v zahraničí, používat ji při placení za zboží nakoupené na internetu a vybírat hotovost v bankomatu. Její použití je tedy velmi snadné, jen si musíte kontrolovat zůstatek svých financí na bankovních účtě. Pozor – občas se může stát, že použitím debetní karty se dostanete i do nepovoleného debetu, chce to tedy dobře ohlídat, kolik peněz vám na účtě pro použití platební karty zbývá.

Většina bank vydává debetní karty k účtu zdarma, a to nejen pro majitele konta, ale i pro jeho disponenty nebo dokonce i pro třetí osoby. Banky si mohou účtovat poplatek za vedení karty, za výběr z bankomatu apod. Vše záleží na konkrétní bance a jejím ceníku.

Na své debetní kartě si stanovujete denní a týdenní limit výběru z bankomatu a  při internetových transakcích. Je to taková určitá ochrana i proti zneužití karty v případě její ztráty nebo zcizení. V každém případě je však dobré popřemýšlet i nad pojištěním debetní karty proti její ztrátě.

Kreditní karta – cizí peníze

Kreditní karta vypadá většinou úplně stejně jako karta debetní, ale pracuje s jinými penězi. Kreditní kartou si totiž ve skutečnosti u banky nebo jiné společnosti peníze půjčujete dle nastaveného úvěrového limitu. Svým způsobem je to výhoda, pokud se vám podaří půjčené peníze v limitu všechny vrátit. To pak neplatíte za půjčení žádný úrok. Nejčastěji používáte kreditní kartu při platbách u obchodníků nebo při internetových transakcích.

Úvěrový limit na kartě je poskytnutý na základě žádosti o vydání kreditní karty, kdy banka vyhodnotí vaše schopnosti splácet dluh. K tomu všemu může po vás chtít i doklad o vašem příjmu, výdajích, bydlení či celkové rodinné situaci. Je to pochopitelné, banka vám peníze půjčuje a chce být chráněná proti tomu, kdybyste úvěr z kreditní karty nebyli schopni uhradit.

Velkou výhodou kreditní karty je to, že úvěr získáváte opakovaně. Řekněme, že na ní máte limit 25 tisíc korun. Ten během týdne vyčerpáte nákupem zboží, a když ho do stanoveného data (tzv. bezúročné období – až 55 dní dle podmínek banky) celý splatíte, získali jste tyto peníze zadarmo. A příště si můžete opět půjčit celých 25 tisíc.

Někdy se ovšem stane, že nejste schopni půjčené finance najednou splatit. V každém případě byste měli uhradit alespoň minimální splátku a potom úvěr splácet po částkách. Bohužel tu pro vás máme jednu neradostnou zprávu. Kreditní karta vás v tomto případě přijde docela draho – úrok se totiž pohybuje až okolo 20 %. Levněji vás vyjde obyčejná jednorázově poskytnutá spotřebitelská půjčka.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář