Azet finance

Finanční magazín a rádce

EET s sebou přinesla nové náklady i povinnosti pro obchodníky
Home Rady a tipy EET s sebou přinesla nové náklady i povinnosti pro obchodníky
EET

EET s sebou přinesla nové náklady i povinnosti pro obchodníky

od AZETfinance

Již několik let platí pro obchodníky v České republice povinnost tak zvaného EET neboli elektronické evidence tržeb, která spočívá v odesílání jednotlivých transakcí daného obchodníka orgánům státní správy. Systém této evidence tržeb přináší samozřejmě státu mnohé výhody, neboť má lepší přehled o tom, kolik daný obchodník vydělal, a kolik má tak odvést státu na daních. Samotní obchodníci touto povinností samozřejmě zdaleka tak nadšení nejsou.

Jakým způsobem má stát přehled o tržbách?

Aby mohl celý online systém registrace tržeb dobře fungovat, je k němu zapotřebí vhodné technické vybavení. Jedním z nejdůležitějších je především elektronická registrační pokladna, která umožňuje online zaslání informací při uzavírání účtenky na server finanční správy. Tyto poklady jsou k dispozici ve dvou základních formách, stacionární nepřenosné formě, která je vhodná zejména pro obchody, restaurace či hotely, kde je pokladna připojena stále na stejném místě, a mobilní přenosné formě, která je vhodná zejména pro řemeslníky či stánkový prodej.

Placení kartami má svá specifika

Řada registračních pokladem ale nabízí i řadu dalších funkcí. K nejběžnějším samozřejmě patří tisk účtenky a zároveň její uložení do paměti pro případ, že by došlo k výpadku internetového připojení, a také možnost bezhotovostní platby neboli transakci platební kartou. Moderní platební terminál umožňuje platbu kartami kontaktními i bezkontaktními. Ne mnoho zákazníků ví, že obchodníci musejí z využívání platebních terminálů platit poplatky, a to jak dodavateli terminálu, tak poskytovateli platebních karet. Z tohoto důvodu se tak terminály dělí na ty s fixním poplatkem, kdy obchodník za každou tržbu kartou platí vždy stejný poplatek, nebo terminály s proměnlivým poplatkem, u kterých výše poplatku závisí na typu platební karty, kterou zákazník používá.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář