Azet finance

Finanční magazín a rádce

Hypotéku na bydlení získáte i od státu. Co obnáší a jaké jsou podmínky pro její získání?
Home Hypotéky Hypotéku na bydlení získáte i od státu. Co obnáší a jaké jsou podmínky pro její získání?
hypotéka

Hypotéku na bydlení získáte i od státu. Co obnáší a jaké jsou podmínky pro její získání?

od AZETfinance

Hypotéka od státu má rodinám usnadnit cestu k vlastnímu bydlení. Přečtěte si, co musíte splňovat, abyste na ni měli nárok.

V roce 2018 zpřísnila Česká národní banka podmínky pro získání hypotéky. Od té doby banky vyplácí pouze 90 % ceny nemovitosti a měsíční splátky žadatele nesmí přesáhnout 50 % příjmů.

Pokud patříte mezi ty, kteří na úvěr v běžné bance nedosáhnou, neházejte flintu do žita. Zkuste si zažádat o státní hypotéku neboli hypotéku pro mladé. Výše hypotečního úvěru sice při cenách bydlení v Praze a dalších velkých městech není nijak závratná, může však pomoci s financováním nemovitosti.

Na nový dům získáte víc než na rekonstrukci bytu

Pokud plánujete kupovat nebo stavět dům, stát vám půjčí maximálně 2 400 000 Kč. Na nový byt v developerském projektu i staré zástavbě vyplácí 2 miliony korun. U obou případů je doba splatnosti 20 let.

V případě, že nemovitost plánujete pouze rekonstruovat, dostanete mnohem méně. Na modernizaci bytu počítejte maximálně s 600 000 Kč. Půjčené peníze musíte vrátit do 10 let.

Co musíte pro získání státní hypotéky splňovat?

  1. Úvěr na bydlení od státu získáte v partnerství, manželství nebo v registrovaném partnerství. Jednotlivec má na něj nárok pouze v případě, že pečuje o dítě mladší 15 let.
  2. Alespoň jeden z vás musí mít méně než 40 let.
  3. Hypotéku můžete získat na svou první nemovitost. Vlastníte-li už nějakou stavbu nebo máte družstevní byt, s úvěrem nepočítejte.
  4. Musíte mít naspořeno minimálně 20 % ceny domu nebo bytu. Ve skutečnosti ale na výstavbu nového domu například za 5 000 000 Kč potřebujete mnohem víc peněz.
  5. Nový dům navíc musíte pojistit proti živelným pohromám.

hypotéka

Pár tipů na závěr:

Pokud jste se rozhodli zažádat o státní úvěr na bydlení, vyhraďte si čas na administrativu. Všechny úřady a další papírování musíte vyřídit sami. V případě, že si nemovitost pořídíte u pražské developerské společnosti Finep, s právními a finančními službami vám pomohou.

V případě dlouhodobé nemoci, ztráty zaměstnání, úmrtí blízké osoby či narození dítěte můžete splácení odložit až o dva roky.

Rodinám, kterým se narodí potomek nebo si jej osvojí, sníží stát úrok o 0,2 % nebo vyplatí jednorázovou dotaci 30 000 korun. Tato výhoda neplatí při hypotéce na rekonstrukci nebo modernizaci nemovitostí.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář