Azet finance

Finanční magazín a rádce

Půjčujte si jen od společností s licencí ČNB
Home Půjčky Půjčujte si jen od společností s licencí ČNB
peníze

Půjčujte si jen od společností s licencí ČNB

od AZETfinance

Jen málokdo by nesouhlasil s tvrzením, že peněz není nikdy dost. Peníze jsou zkrátka potřeba a pokud jich není dost, život je o poznání složitější než v případě, že jich máme plné kapsy. Takový luxus si ale užívají jen nemnozí a většina lidí musí své výdaje a příjmy pečlivě plánovat a snažit se mezi nimi nalézt tu správnou rovnováhu. Vždy ale mohou přijít situace, které tuto rovnováhu naruší. Koneckonců, v podobě radikálního zdražování zažíváme jednu z takových situací i v dnešní době. Nalézt v takových případech cestu ven z problénení vždy snadné. Půjčka s tím může pomoci, je však třeba si dobře rozmyslet všechna její pro i proti.

Výhody a nevýhody úvěru

V případě potřeby je úvěr často jediným možným řešením nastalé situace. Možností, jak si půjčit peníze online, je dnes opravdu hodně. Banky i řada nebankovních společností nabízí celou řadu půjček lišících se od sebe svými parametry. Společné mají ale to, že vyřídit je dnes lze velmi rychle a z pohodlí domova. K tomu, aby člověku přistály peníze na účtu, stačí často jen 15 minut. To je samozřejmě velmi výhodné, pokud člověk potřebuje peníze opravdu rychle, současně to však svádí přijmout první nabídku, kterou na internetu najdeme. Jen aby už byly peníze na účtu. To je však chyba.

Při uzavírání smlouvy o úvěru je nutné mít na paměti i možná rizika takového kroku. Při jejich ignorování se může člověk velmi snadno ocitnout v problémech, které nezřídka končí osobním bankrotem nebo dokonce exekucí. Před tímto neslavným koncem se spotřebitele snaží chránit Česká národní banka (ČNB), která nastavuje pravidla pro poskytování úvěrů a po společnost vyžaduje jejich plnění. To, že tak skutečně činí, lze poznat podle toho, že daná společnost má licenci ČNB.

Co znamená licence ČNB?

Z hlediska klienta ve skutečnosti znamená licence ČNB spíše ztížení přístupu k úvěru. Je však třeba si uvědomit, že toto ztížení není samoúčelné a je v jeho vlastním zájmu. Jde především o to, že i nebankovní společnosti mají povinnost kontrolovat u žadatelů o půjčku schopnost jí následně splácet. I nebankovní společnosti tak mají povinnost kontrolovat registry (byť často tvrdí opak), posuzovat výši příjmů apod.

Teoreticky by tak na půjčku neměl dosáhnout nikdo, kdo nesplňuje alespoň základní podmínky a neprokázal schopnost úvěr splácet. Realita je samozřejmě trochu složitější a nebankovní společnosti jsou oproti bankám v posuzování bonity benevolentnější. I přesto je ale licence ČNB alespoň částečnou zárukou, že ke svému podnikání přistupují zodpovědně.

Licence ČNB zahrnuje i dodržování další pravidel, nastavených tak, aby poskytovaly klientům určitou míru jistoty. Při výběru poskytovatele vaší půjčky je vlastnictví licence ČNB tím základním parametrem, na který je třeba se dívat. Ať už si půjčujete na vybavení domu,  nebo se jedná pouze o mikropůjčku, nikdy si neberte půjčku, jejíž poskytovatel touto licencí nedisponuje.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář