Azet finance

Finanční magazín a rádce

Podle čeho se určuje cena havarijního pojištění? Rozhodujících faktorů je mnoho - AZET finance finanční magazín
Home Pojištění Podle čeho se určuje cena havarijního pojištění? Rozhodujících faktorů je mnoho
pojištění

Podle čeho se určuje cena havarijního pojištění? Rozhodujících faktorů je mnoho

od AZETfinance

Zajímá vás, podle čeho se stanovuje cena havarijního pojištění? Dovolte nám, abychom vás seznámili s klíčovými okolnostmi a činiteli, kteří ovlivňují výši pojistného. Některé z proměnných vás možná překvapí, jiné naopak ne. Kolik z nich můžete ovlivnit a na kolik z nich jste krátcí?

Proč se vyplatí sjednat si havarijní pojištění?

Havarijní pojištění, na rozdíl od pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinného ručení, není ze zákona povinné. To ale neznamená, že se vám jeho sjednání nevyplatí. Chrání totiž v první řadě vás, v případě, že způsobíte dopravní nehodu. Jelikož náhradní části na automobily a drobné opravy vyjdou poměrně draho, vyplatí se sjednat si havarijní pojištění a pravidelně platit pojistné. Víte, od čeho se jeho výše odvíjí?

Kalkulačka havarijního pojištění vám ušetří spoustu práce

Při cenotvorbě havarijního pojištění vstupují do hry různí činitelé. Mezi ty základní patří:

  • model a hmotnost vozu,
  • objem a výkon motoru,
  • rok výroby automobilu,
  • jeho zabezpečení,
  • informace o řidiči.

Výpočet finální částky vám může usnadnit kalkulačka havarijního pojištění, s jejíž pomocí do online formuláře vyplníte základní údaje o svém voze a své řidičské historii a dočkáte se poměrně přesného výpočtu výše pojistného.

Jak cenu havarijního pojištění snížit na minimum?

Kromě investice do nového a středně výkonného vozu se snažte být co nejvzornějším řidičem. Pokud často bouráte a způsobujete dopravní nehody, na havarijním pojištění si pěkně připlatíte, protože pojišťovně se nevyplatí neustálé vyplácení škod, které na svém voze způsobujete svou neopatrností při řízení. Zavzpomínejte tedy na svá léta v autoškole a vybavte si pokyny učitele autoškoly. Na silnici nejste sami a je nutné předvídat nejrůznější situace a jezdit co nejopatrněji a s rozvahou.

Cena dle bydliště

Kromě vašich řidičských schopností jsou pro výpočet ceny havarijního pojištění důležité také okolnosti, které vyplývají z adresy vašeho bydliště. Co to znamená? Bydlíte-li v Praze, cena havarijního pojištění bude vyšší, než kdybyste bydleli na vesnici, jíž vede jedna hlavní silnice. Provoz na pozemních komunikacích v Praze je totiž hustší než v menších městech a na vesnicích. Z toho jasně vyplývá zvyšující se riziko nehody, a tudíž i vyšší cena havarijního pojištění.

Přestože ne všechny faktory, podle kterých se výše havarijního pojištění určuje, nemůžete ovlivnit, na některých můžete zapracovat. Čím ohleduplněji a bezpečněji se budete po vozovce pohybovat, tím méně nehod způsobíte a tím méně budete platit za své havarijní pojištění. To zní jako férová nabídka, ne?


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář