Azet finance

Finanční magazín a rádce

Tepelná čerpadla = jistota nízkých nákladů na teplo
Home Rady a tipy Tepelná čerpadla = jistota nízkých nákladů na teplo
čerpadla

Tepelná čerpadla = jistota nízkých nákladů na teplo

od AZETfinance

39% meziroční růst prodejů vykázaly v průměru trhy s tepelnými čerpadly v roce 2021, kdy tak navázaly na téměř dekádu trvající renesanci trhů s tepelnými čerpadly. Letošní rok a léta nadcházející by přitom neměla být z pohledu poptávky jiná. Důvody přitom nejsou „pouze“ rostoucí ceny elektrické energie, zemního plynu a dalších energetických komodit.

Tepelná čerpadla budou již v dohledné budoucnosti jediným možným zdrojem tepla u novostaveb. Zároveň, další země Evropy budou pravděpodobně navazovat na zákaz užívání kotlů na zemní plyn tak, jak jej můžeme dnes pozorovat ve Velké Británii či Holandsku.

V případě tepelných čerpadel však regulace přináší domácnostem širokou paletu výhod, konkrétně:

  1. Možnost získat na pořízení tepelného čerpadla dotaci od státu a díky tomu za velmi přijatelných podmínek získat zdroj tepla, který byl i v době podprůměrných cen energetických komodit nejlevnějším zdrojem vůbec, viz toto porovnání na webu tzb-info.cz.
  2. Nezávislost na dodávkách energetických komodit. Tepelná čerpadla využívají pro výrobu tepla a teplé vody komodity, které jsou k dispozici lokálně, tj. venkovní vzduch a geotermální energii.
  3. Stabilitu nákladů na teplo a teplou vodu s ohledem na fakt, že geotermální energie i venkovní vzduch jsou k dispozici v prakticky nevyčerpatelném množství zdarma, bez ohledu na aktuální povětrnostní podmínky či roční období.
  4. Absence povinnosti skladovat palivo, geotermální energii i venkovní vzduch si čerpadla odebírají ze svého okolí sama, tj. není do nich nutno ani přikládat.
  5. Zlepšení životního prostředí v okolí. Tepelná čerpadla mají na své okolí minimální negativní dopad.
  6. Dlouhou životnost, která se počítá v desítkách let. I v České republice bychom našli čerpadla, která sloužila svým majitelům spolehlivě dlouhá léta, viz tento příklad tepelného čerpadla, které bylo v provozu 27 let.

Tepelná čerpadla se s ohledem na jejich efektivitu provozu a možnosti příspěvku od státu vyplatí zvolit i u nemovitosti, která již zdroj tepla má, tj. nejedná se o novostavbu. Pokud vás zajímají konkrétní výhody používání tepelných čerpadel pro zajištění tepla vaší domácnosti, kontaktujte ještě dnes zástupce společnosti IVT Tepelná čerpadla s.r.o. prostřednictvím formuláře uvedeného na této stránce.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář