Azet finance

Finanční magazín a rádce

Vyplatí se i v roce 2020 investovat do zlata? - AZET finance finanční magazín
Home Finance Vyplatí se i v roce 2020 investovat do zlata?
zlato

Vyplatí se i v roce 2020 investovat do zlata?

od AZETfinance

Zlato tu vždy bylo, je a nic nenapovídá domů, že by tomu tak nemělo být i v budoucnu. Za svoji dlouhou historii si právem vybudovalo pověst uchovatele hodnoty, čehož využívá nemálo investorů, ale i obyčejných lidí, kteří chtějí své úspory zhodnotit nebo je ukrýt před přicházející inflací.

Vyplatí se ale i v tomto roce vložit své těžce vydělané peníze do zlata?

Proč je investice do zlata dobrou volbou?

Na začátek je nutno říct, že investování se v současné době může věnovat každý, a to předně z důvodu ochránit své finance a starat se o ně. Možná se ptáte, jak se mám o peníze starat?

Většina lidí totiž uloží své úspory na běžný účet a myslí si, že mají vyhráno. To však není tak úplně pravda, i když to není zprvu vidět vaše finance tiše požírá inflace a snižuje tak jejich hodnotu.

Jednou z možností, jak je před těmito vlivy ochránit je právě investování do zlata. Peníze tak neztrácí svoji hodnotu, a ještě se přitom zhodnotí.

Zhodnocení však samozřejmě závisí na výši investice, ale také době, jak dlouho ji v podobě zlata ponecháte. Vysoké výnosy z investování do zlata totiž nejsou záležitostípár měsíců, ale spíše několika let ne-li několika desítek let. Dobrou zprávou však je, že cena zlata stále roste.

Fyzické nebo nefyzické zlato

Samotné investování do zlata není nic těžkého, ale správný výběr obchodníka a samotné formy zlata, které chcete koupit naopak ano. Existuje hned několik způsobů, jak můžete do zlata investovat.

Jedním ze způsobů, jak investovat je nákup fyzického zlata v podobě slitku, mince nebo cihličky. Při nákupu je potřeba zvážit, kde jej budete skladovat, a to buď doma nebo v úschovně cenných věcí. Navíc si můžete vybrat mezi jednorázovou nebo pravidelnou investicí. Jednorázově se vyplatí investovat od 100 000 Kč a výše. Naopak v případě pravidelného investování je cena nižší a pohybuje se kolem 2000 Kč.

Druhou možností, jak investovat do zlata je obchodování s ním v nefyzické podobě na burze. Tento typ investování však vyžaduje už nějakou praxi a zkušenosti s obchodováním.

Na internetu navíc můžete narazit i na označení digitální zlato, jimž je první kryptoměna světa a to Bitcoin. Podle mnoha odborníků lze očekávat, že během dvaceti let nahradí pravé zlato a stane se novým uchovatelem hodnot. Zajímá vás, co jsou kryptoměny a jak na nich vydělat?

Na co si dát pozor při nákupu zlata?

Jak už bylo řečeno investování do zlata není složité, ale i tak je potřeba se mít na pozoru a nevkládat své peníze do rukou podvodných a neověřených obchodníků.

Proto je vždy na místě zjistit si o nich, co nejvíce informací ještě předtím, než se pustíte do samotné investice. Dalším aspektem, na který byste se měli zaměřit je i cena zlata. Ta se liší podle marže a poplatků, které obchodník přičítá k tržní ceně.

Nakonec je však nutné podotknout, že byste neměli všechny své úspory vložit jen do jedné investice a ideálně byste se měli porozhlédnout i po dalších způsobech investování.

Tím samozřejmě nechceme říct, že byste zlatu neměli věřit, ale nikdy není dobré vsadit vše jen na jednoho koně a bát se nejhoršího. Proto je vhodné vložit nějakou část úspor do zlata a poté například do akcií nebo dluhopisů, což vám zajistí větší jistotu (diverzifikaci rizika) a šanci, že vyděláte.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář