Azet finance

Finanční magazín a rádce

Půjčení peněz ano, ale pouze chytře - AZET finance finanční magazín
Home Půjčky Půjčení peněz ano, ale pouze chytře
finance půjčky

Půjčení peněz ano, ale pouze chytře

od AZETfinance

Potřebujete si půjčit určitou sumu peněz, ale nejste si jistí, jaký produkt máte zvolit? Obáváte se, že budete zbytečně platit příliš vysoký úrok? Máte pouze omezený přehled o současné nabídce na finančním trhu, protože vás ekonomická témata obecně příliš nezajímají? Podívejte se na krátký souhrn všech potřebných informací, který vám může vaše rozhodování podstatně ulehčit.

Půjčení peněz je občas nezbytností

V dnešní době se málokdo cítí plně finančně zabezpečen, ale naopak se prakticky každý ocitne někdy před volbou, zda a kolik peněz si půjčit. Naštěstí existuje velká nabídka finančních institucí, které jsou ochotny potřebné peníze půjčit, a konkurenční tlak je vychovává k vyšší flexibilitě a vstřícnosti vůči svým klientům. Existují však bohužel stále i společnosti, jejichž podmínky zapůjčení peněz se již pohybují na hranici lichvy, a těm je samozřejmě zapotřebí se vyhnout.

Z tohoto důvodu je nezbytné vše předem plánovat a neřešit nedostatek finančních prostředků až tehdy, když je situace již zcela kritická a vyžaduje rychlou reakci. Právě takových situací pak bohužel využívají instituce, které zapůjčují peníze sice ochotně rychle, avšak za podmínek placení neadekvátně vysokého úroku. Řešte vše vždy s dostatečným časovým předstihem a především s chladnou hlavou, abyste těmto nepříjemným situacím nemuseli v praxi nikdy čelit.

Kontokorent, nebo spotřebitelský úvěr?

Ocitnete-li se před volbou variant, kterými jsou kontokorent a spotřebitelský úvěr, je zapotřebí si uvědomit, že obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Ani jedna varianta není ze své podstaty špatná, avšak je vhodné vše uvážit ve vztahu k nabízeným podmínkám i vašim individuálním potřebám. V obou případech platí, že kontokorentní úvěr i spotřebitelský úvěr mohou čerpat osoby, které dosáhly plnoletosti a mají neomezenou způsobilost k právním úkonům.

Zásadní rozdíl pak obvykle představuje výše poskytované částky, která bývá v případě spotřebitelského úvěru vyšší. Kontokorent je využíván především k dočasnému překlenutí finančních problémů, spotřebitelský úvěr se vztahuje ke konkrétnímu plánu nákupu potřebného zboží či služeb. Potřebujete-li tedy jednorázově sumu peněz, ovšem na delší období, je pro vás ideální variantou spotřebitelský úvěr. Potřebujete-li však čerpat určitou sumu opakovaně, je výhodnější zvolit kontokorent. Doba splatnosti kontokorentu je však také kratší než doba splatnosti spotřebitelského úvěru.

Na co si dát pozor

Především však v případě využívání kontokorentu je nutné udržovat si odpovídající finanční disciplínu, neboť jeho rychlé využití může svádět k opakovanému čerpání, které již může být ve své podstatě zbytečné. Iluze toho, že si půjčujete pouze malou částku, vás pak může svést k tomu, že si v konečném součtu zapůjčíte vyšší částku, kterou by bylo výhodnější čerpat za podmínek spotřebitelského úvěru. V dílčích sumách si však celkovou cifru neuvědomíte a zbytečně čerpání štěpíte do pro vás v tomto případě již méně výhodných finančních produktů.

Možnosti, které jsou dostupné

Na finančním trhu existuje široká nabídka jak spotřebitelských úvěrů, tak kontokorentních úvěrů, za zvážení však například stojí i produkty mRezerva a mPůjčka, které nabízí nízkonákladová banka mBank. mRezerva představuje produkt kontokorentního úvěru, mezi jehož výhody patří skutečnost, že jeho otevření a vedení je zcela bez poplatků. Poskytována je částka v rozmezí od 5 000 Kč do 300 000 Kč. Úroky platíte pouze tehdy, když čerpáte, tj. pouze z vyčerpané částky a za dny, během nichž čerpáte. Splácení se pak odehrává automaticky z plateb příchozích na mKonto, takže se již o nic nemusíte starat.

mPůjčka Plus vám pak umožní získat částku v rozmezí od 10 000 Kč až do 600 000 Kč, kdy doba splatnosti činí 12 až 96 měsíců a úroková sazba je nastavena ve výši 9,9 % ročně. RPSN, tj. roční procentní sazba nákladů, pak představuje 10,36 %. Chcete-li si podmínky této půjčky více zvýhodnit ve váš prospěch, můžete ještě uzavřít komplementární pojištění schopnosti splácet a úroková sazba bude ve vašem případě snížena o dvě procenta, tedy na úroveň 7,9 % ročně. Zároveň vás pojištění dokáže ochránit před nepříznivými životními situacemi, kterými jsou především ztráta zaměstnání, dlouhodobá pracovní neschopnost či nutnost vaší hospitalizace.

Porovnávejte nabídky

Chcete-li mít jistotu vaší správné volby, všechny nabídky, které vás zaujmou, důkladně porovnávejte. Na webových stránkách finančních institucí i na specializovaných serverech orientovaných na finanční témata jsou volně dostupné online kalkulátory, které zohlední všechny vámi zadané parametry. Využijte vždy hned několik online kalkulátorů společně, abyste si mohli být jisti celkově objektivnějším výsledkem. Vhodné je rovněž vyhledat i pomoc finančního poradce, který jako specializovaný expert má do řešené problematiky přirozeně hlubší vhled a může navrhnout zcela relevantní řešení, které však zatím nepřišlo do úvahy. Pro to, aby vše dobře dopadlo, platí však jediné pravidlo, kterým se musíte řídit, a to: dvakrát měř, jednou řež.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář