Azet finance

Finanční magazín a rádce

Je hypotéka určena pro člověka s nižším příjmem? - AZET finance finanční magazín
Home Hypotéky Je hypotéka určena pro člověka s nižším příjmem?

Je hypotéka určena pro člověka s nižším příjmem?

Hypotéka je úvěr poskytovaný fyzickým i právnickým osobám. Nutností je zajištění zástavním právem k nemovitosti, která je na území České republiky. V podstatě se setkáte s dvěma druhy úvěrů. Účelová hypotéka je spojena s investicí do stavby a neúčelová hypotéka neboli americká hypotéka, tu lze využít na cokoliv. V podstatě se hypoteční úvěr poskytuje na koupi či výstavbu domu, opravu i jeho modernizaci, rekonstrukci.

Kdo má nárok na hypoteční úvěr?

Pokud máte v plánu koupit rodinný dům do osobního vlastnictví, chcete si postavit nový objekt anebo byste rádi stávající nemovitost revitalizovali, je pro vás hypotéka jako stvořená. Žadatel musí být plnoletý občan České republiky. V bance po vás budou chtít určité informace, aby zjistili, že jste schopni pravidelně splácet. Postačí prokázat výši příjmů ze zaměstnání, podnikání, důchodu. Samozřejmě záleží i na platební historii. Dlužníkům nejsou dveře otevřeny. Výše hypotéky se různí stejně jako doba splatnosti. Podle zákona je hranice poskytnutí úvěru 70 % zastavěné nemovitosti.

Nové pravomoci spojené s krizí

Před pár lety získal hypoteční úvěr doslova každý, ale s tím je teď tak trochu konec. Česká národní banka nechce přihlížet na novou finanční krizi občanů České republiky s nižším a průměrným příjmem, kteří žádají o hypotéku. Zatím není zcela jisté, zda vejde tento zákon v platnost, ale vypadá to na úspěšné projednání a schválení. Jednou z podmínek je i to, že člověk žádající o 100 % hypotéku na ni bez částečně našetřených financí nemá nárok. Měl by mít alespoň něco uspořeno. Někdo s touto novelou nesouhlasí, ale není to tak zcela na škodu. Pravdou však je, že mnozí lidé už nedosáhnou na hypotéky. Pakliže si myslíte, že se tento proces děje pouze u nás, tak jste na omylu. S podobnou situací se potýká také Německo a Rakousko.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář