Azet finance

Finanční magazín a rádce

Která půjčka se k čemu hodí? - AZET finance finanční magazín
Home Půjčky Která půjčka se k čemu hodí?
půjčky

Která půjčka se k čemu hodí?

od AZETfinance

Svět půjček je velký a pestrý. Nabízených půjček je mnoho a mohou být pro zájemce o ně nejen dobrým řešením nastalé situace, ale mohou být i velmi výhodné. Stačí se v tomto světě trochu vyznat, sledovat jej a umět si najít tu nejvýhodnější variantu. Pojďme si stručně různé druhy půjček představit, aby pro vás pozdější srovnání půjček už nebylo tak náročné:

Půjčky můžeme rozdělit podle různých vlastností

Velký svět půjček se dá přehledně roztřídit na menší části, ve kterých pak už není tolik složité se vyznat. Půjčky můžeme rozdělit podle jejich poskytovatele, podle účelu, podle doby splácení, podle výšky, podle rychlosti vyřízení, podle podmínek k jejich poskytnutí a ještě podle mnoha dalších kritérií.

Poskytovatel

Podle poskytovatele dělíme půjčky na půjčky bankovní a nebankovní. Podle logiky názvů jsou bankovní půjčky od banky a ty nebankovní od úvěrové společnosti, která není bankou. Půjčovat si můžeme také od příbuzných a známých, ale to je jiná kapitola.

Bankovní půjčky se hodí na cokoliv, ale v praxi se počítá spíše s vyššími objemy půjčovaných peněz. Půjčku ve výši pod pět tisíc v bance jen těžko potkáte. Naopak od nebankovních společností si můžete půjčit třeba i stovku. Prostě přesně to, co vám chybí na doplacení nutných výdajů.

Účel

Podle účelu jsou půjčky účelové, kam se řadí hlavně účelové hypotéky a také stavební spoření. Podstatou účelové půjčky je fakt, že si ji berte přesně na pořízení nějaké věci, zpravidla nemovitosti. Ale může se jednat i o auto, rekonstrukci nebo vnitřní vybavení bytu. Během čerpání peněz musíte dokládat, za co jste je utratili, respektive, co jste za ně pořídili a také třeba jakým řemeslníkům jste zaplatili za jejich práci. Účelové půjčky o něco levnější než půjčky neúčelové.

Neúčelové půjčky jsou, dle svého názvu, bez omezení účelu. Jen si vezmete peníze a koupíte si za ně přesně to, co chcete. A nikomu to nevykazujete, nikdo se vám v tom nešťourá. Neúčelové půjčky jsou dobré například na pořízení elektroniky, na vylepšení finanční situace po Vánocích nebo třeba i na pořízení auta. Rekonstruovat se také dá neúčelově, i hypotéka může totiž být neúčelová. Jen je pak o něco dražší.

Doba splácení

Podle doby splácení mohou být půjčky rozděleny na krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé. Přesné časové hranice pro rozdělení půjček do kategorií stanoveny nejsou. Ale obecně lze říci, že krátkodobé půjčky splatíme do měsíce, příkladem je půjčka přes SMS. Krátkodobé mohou být ale i půjčky na půl roku nebo rok.

Tyto půjčky využijeme na momentální řešení nedostatku peněz. Ať už jde o nenadálé výdaje, se kterými jsme prostě nepočítali, ale musejí být zaplaceny hned, anebo třeba o množnost výhodného nákupu, který i po započítání nákladů na půjčku zůstane stále levnější, než jsou běžné ceny v této oblasti.

Střednědobé jsou půjčky do pěti let, což je třeba klasický spotřebitelský úvěr od banky. Ten lze použít na nákup čehokoliv většího, co potřebujeme, počínaje nábytkem, přes auto, dokonce i dovolenou. I když dovolená na dluh, to není to pravé ořechové.

A dlouhodobé jsou ty zbylé půjčky, které splácíme více než pět let. Třeba hypotéky nebo úvěry ze stavebního spoření. Typicky na rekonstrukce, stavby nebo koupě nemovitostí.

Výška úvěru

Půjčky můžeme dělit i podle jejich velikosti na malé, střední a velké. Tato pojmenování se sice moc nepoužívají, ale žadatelům pomáhají se mezi půjčkami zorientovat. Například malá půjčka je taková, kterou zvládneme splatit z další výplaty, a typicky jde o půjčky bez potvrzení o příjmu. Jsou totiž tak malé, že na jejich splacení může mít každý. Ale banky je většinou neposkytují.

Středně velká půjčka je do cca 100 tisíc korun, získáte ji jak od banky, tak od nebankovky. A ta velká je samozřejmě všechno nad tuto hranici. Tady hrají roli častěji banky a stavební spořitelny.

Rychlost vyřízení

Nebankovní půjčky, ať malé nebo střední, jsou typické tím, že jsou velmi rychle vyřízené. Pracovníci v těchto společnostech jsou školení právě pro schopnost rychlého ověření údajů, které jsou k poskytnutí půjčky nutné. Bankám proces půjčování přece jen trochu trvá – zejména když jde o vyšší úvěr. Banka je prostě moloch, nebankovka nikoliv.

Výjimkou jsou jen menší půjčky od banky, u které máte dlouhou historii. Anebo pokud máte vyřízený kontokorent či kreditní kartu.

Rychlé půjčky od nebankovek oceníte tam, kde potřebujete peníze rychle, o tom není pochyb. Pomaleji vyřizované půjčky jsou půjčky o větších objemech peněz. Ty si berte tehdy, když potřebujete zafinancovat větší nákup, třeba auto.

Podmínky k poskytnutí

Ano, i podmínky k poskytnutí půjčky se na úvěrovém trhu značně liší. Některé společnosti, zejména nebankovní, dokáží nastavit podmínky k poskytnutí úvěru o něco méně přísné, než je tomu u bank. Takže pokud si nejste jistí, zda u banky můžete uspět, neztrácejte čas a kontaktujte rovnou nebankovní společnost.

Ta totiž při poskytování úvěrů podléhá stejné legislativě jako banka, dokonce i stejnému dohledu v podobě České národní banky. Takže rozhodně není na místě se toho bát. Ale pozor, kontaktujte jen ověřené bankovní společnosti, které najdete v online srovnávači anebo které v obchodním rejstříku mají zapsáno, že se věnují převážně úvěrové činnosti. Od soukromých investorů si půjčku raději neberte – u nich totiž nemáte jistoty a opory v zákoně téměř žádné.

Cena půjčky

Půjčky s nejmírnějšími podmínkami k jejich poskytnutí bývají krátkodobé půjčky na nízké částky. Taková půjčka může být na první pohled drahá. Ale když ji splatíte včas, přeplatíte třeba jen pár stovek. Mnohdy tu však potkáte akce na první půjčku zdarma. Tyto se pak hodí na rychlé koupě výhodných věcí nebo na zaplácnutí díry v účtu po nenadálých výdajích. Tak je nepromeškejte!

Čím přísnější podmínky k poskytnutí půjčka má, tím je většinou i vyšší a mnohdy účelová. Ale o to levnější. RPSN se tu pohybuje jen v řádu jednotek procent. Tato půjčka se hodí pro velké nákupy a investice do bydlení. Její cena však roste s délkou splácení, protože dlouho platíte úrok z velké půjčené částky.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

2 komentáře

Půjčka ihned 3.1.2019 - 8:32

Já jsem si půjčila u ammadopujcky.cz mají také dobré podmínky

Reply
rychlá půjčka 13.8.2019 - 11:21

Člověk by měl být opatrný a každou půjčku si předem ověřit.

Reply

Vložit komentář