Azet finance

Finanční magazín a rádce

Dohoda o provedení práce – výhody a nevýhody - AZET finance finanční magazín
Home Rady a tipy Dohoda o provedení práce – výhody a nevýhody
DPP

Dohoda o provedení práce – výhody a nevýhody

od AZETfinance

Podle zákoníku práce je možné pro zaměstnavatele vykonávat práci několika různými způsoby. Nemusí to být tedy nutně jen běžný pracovní poměr s oporou v pracovní smlouvě, ale oblíbené jsou i různé dohody. Výhodám a nevýhodám dohody o provedení práce bude věnován tento text.

Výhody dohody o provedení práce

Jako nejjednodušší způsob zaměstnání bývá označována dohoda o provedení práce. Ta dovoluje u jednoho zaměstnavatele odpracovat během roku 300 hodin. Největší přednost pak spočívá v objemu odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Když výše odměny nepřekročí 10 000 Kč za kalendářní měsíc, není z ní nutno tyto položky hradit. Jediný odvod představuje daň z příjmu. Zaměstnavatel je spokojen, protože zaplatí za svého zaměstnance méně. Samotný zaměstnanec pak dostane v čistém více. Dohod o provedení práce může člověk uzavřít libovolné množství.

Nevýhody dohody o provedení práce

Zmínit je ovšem nutné i některé nevýhody, které dohoda o provedení práce přináší. Jednou z největších je skutečnost, že se příjem z dohody nepočítá pro důchodové účely. Dohoda o provedení práce s odměnou do 10 tisíc Kč zároveň nezakládá účast na nemocenském pojištění, takže tito lidé nedisponují z práce na dohodu nárokem na nemocenskou, ošetřovné či mateřskou. Stejně tak tato forma dohody neumožňuje pobírání podpory v nezaměstnanosti.

Dohoda o provedení práce je ideální hlavně pro brigádníky na krátkodobou výpomoc

Dohodu o provedení práce je možné vnímat jako ideální řešení především v okamžicích, kdy se jedná o krátkodobou či sezónní výpomoc. Dohoda o provedení práce přitom musí mít písemnou formu, kdežto do roku 2011 byla akceptovatelná i dohoda ústní. V dlouhodobém horizontu je ovšem dohoda o provedení práce kvůli výše zmiňovaným důvodům pro člověka nevýhodná. Dohoda zaniká v den ukončení pracovní činnosti, když poté běží promlčecí měsíční lhůta, již už ovšem není zaměstnavatel povinný platit.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář