Azet finance

Finanční magazín a rádce

Účetní program musí šlapat jako hodinky. Jak vybrat a nepřebrat? - AZET finance finanční magazín
Home Rady a tipy Účetní program musí šlapat jako hodinky. Jak vybrat a nepřebrat?
účetní program

Účetní program musí šlapat jako hodinky. Jak vybrat a nepřebrat?

od AZETfinance

V prvé řadě hledejte odpověď na otázku, nakolik je pro vás efektivní řešit účetnictví svépomocí. Dojdete-li k závěru, že se vám agendu nevyplatí delegovat na externí firmu, případně najdete jiný opodstatněný důvod, proč ji nesvěřit do cizích rukou, pusťte se do výběru účetního softwaru. Nabídka je bohatá a určitě v ní nakonec najdete odpovídající software. Tedy pokud se jí proklestíte a nezaseknete se u účetního programu, který vám práci spíše zkomplikuje. Vezměte si proto k srdci následující tipy.

Měli byste se přizpůsobit vy, nebo software?

Účetní program je široký pojem. Jednotlivé produkty nabízí konkrétní výhody a specifické funkce. Buďte proto důslední a hledejte řešení, které odpovídá vašim potřebám a respektuje již zavedené procesy.

Na druhou stranu vám může inovace prospět. Pokud po pečlivém uvážení shledáte jako vyhovující software, jehož implementace poněkud změní zvyklosti ve vaší firmě, nebraňte se změně. Konzultujte záměr s odborníky a nechte si poradit.

Důležitá kritéria výběru a „must have“ funkce

Obecně patří k hlavním pilířům výběru účetního programu následující kritéria: velikost firmy, rozsah agendy, plátcovství DPH, právní forma podnikání (OSVČ, s.r.o., a.s.) a v neposlední řadě možnost napojení na systémy třetích stran. Spoustu starostí vám může usnadnit funkce skenování faktur a dokumentů, multijazyčnost či přizpůsobení uživatelského rozhraní dle specifických potřeb.

Účetní systém vás nesmí brzdit v růstu

Nyní si vystačíte s jednodušším účetním programem, ale situace se může zanedlouho změnit. Zamyslete se proto nad tím, kde bude vaše podnikání za půl roku, za rok či za pět let – vyberte si řešení, které vám umožní průběžný růst.

Dobrou volbou je český informační systém RIS, který má v základní variantě START povahu pokročilého účetního softwaru (obsahuje moduly pro oblasti majetku, skladu a obchodu) a v případě potřeby ho lze rozšířit na plnohodnotné ERP. Detaily najdete na www.saul.cz.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložit komentář